Množství surovin je na zhruba 4 porce jaké vidíte na obrázku.
Ingredience:
brambory 1 kg
1 velká cibule
mrkev 1 kg
uzené 0,4 kg
vývar (hovězí nebo vepřový) 0,5 litru
lžička hl. mouky
lžíce cukru
lžička octa
sůl
pepř
tymián
olej
Postup:
Dušená mrkev
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme nakrájené uzené na cca 1 x 1 cm kostičky. Uzené jen prohřejeme, zaprášíme moukou a asi 30 vteřin mícháme aby se mouka nepřipálila. Poté za stálého míchání přiléváme vývar a nakonec vložíme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme lžíci cukru a lžičku octa a opepříme. Za občasného míchání vaříme cca 30 minut. Voda by se měla svařit na konzistenci jako vidíte na obrázku. Ochutnáme a popřípadě ještě použijeme sůl, cukr.
Brambory s tymiánem
Na plech dáme pečící papír. Na pečící papír skládáme vedle sebe brambory nakrájené na měsíčky. Každý brambor lehce zakápneme olejem, osolíme a posypeme tymiánem podle chuti. Kdo nemá rád tymián, použije třeba kmín nebo majoránku. Pečeme v předehřáté troubě při horním i spodním ohřevu na 220 stupňů asi 20 - 25 minut. Zda jsou brambory hotové poznáme když do nich píchneme vidličkou.